RTÜK Başkanı Şahin ”Gelenekselden Dijitale Medya ve Gençlik Zirvesi”nde konuştu:
”(Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması) Araştırmaya göre 1521 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76,3’ü televizyon izliyorken, yüzde 23,7’si televizyon izlememektedir. Televizyonun 7’den 70’e herkes üzerinde etkisini sürdürdüğünü memnuniyetle görmekteyiz” ”Günümüzde sadece izleme şekillerinde farklılık görüyoruz. Yapımlar faklı ekranlardan takip edilebiliyorken, televizyon yayınları yüzde 88,1 oranıyla televizyondan izlenmekte, yani televizyonlar hala daha gücünü ve çekici halini korumakta”
İSTANBUL (AA) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması'na göre 1521 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76,3'ünün televizyon izlerken, yüzde 23,7'sinin ise izlemediğini belirterek, "Televizyonun 7'den 70'e herkes üzerinde etkisini sürdürdüğünü memnuniyetle görmekteyiz." dedi.
Şahin, RTÜK tarafından Hilton Maslak'ta düzenlenen, geçmişten günümüze medya araçlarının gelişimi ve medyanın gençler üzerindeki etkilerinin konuşulacağı "Gelenekselden Dijitale Medya ve Gençlik Zirvesi"nin açılış konuşmasını yaptı.
Geleneksel medya düzeninde doğan, radyonun sesi ve gazete kağıdının kokusuyla büyüyen nesiller olduklarını, sonrasında siyah beyaz televizyonlarla tanışıp renkli televizyon günlerini hızla geçip internet dünyasına adım attıklarını dile getiren Şahin, yeni medya araçlarının ve akıllı cihazların hayata girmesiyle müthiş dönüşümün zirve yaptığına işaret etti.
Belli bir yaşın üzerindekiler bu baş döndüren teknolojik gelişmelere uyum sağlamaya çalışırken, Teknofest kuşağının akıllı cihazların ekranı üzerine doğduğunu söylemenin mümkün olduğunu ifade eden Şahin, daha konuşamayan, 1 yaşını bile doldurmayan bebeklerin dokunmatik ekranların parmak kaydırma hareketlerini uygulayabildiklerini aktardı.
Büyüklerin de dijital medya araçlarına yoğun ilgi gösterdiklerini, edindikleri akıllı cihazlarla çağın gerisinde kalmamaya gayret gösterdiklerini kaydeden Şahin, hal böyleyken 1994 yılında kurulan RTÜK'ün de yeni medya düzenine uygun olarak hareket etmesi gerektiği düşüncesinde olduklarını ifade etti.
RTÜK Başkanı Şahin, "Geleneksel medyanın değerini bilen RTÜK, bir yandan onların gelişmelere ayak uydurması için rehberlik ederken diğer yandan da dijital medya düzenine ilişkin düzenleme ve denetleme faaliyetlerini hızla sürdürüyor. Bu konuda dünyada önde gelen ülkelerden biriyiz. Üyesi bulunduğumuz uluslararası yayıncılık organizasyonlarında başka ülkelerin medya otoritesi yöneticilerinin RTÜK'ün yaptığı düzenlemeleri takip ettiğini görmek bizleri gururlandırmakta. Dünya lideri Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere gösterdiği 2023 ve 2053 hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla yürüyoruz." diye konuştu.
G20 üyesi olan Türkiye'nin dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olmaya aday pozisyonuyla her sektörde olduğu gibi medya alanında da uluslararası oyunculara yeni fırsatlar sunduğuna işaret eden Şahin, şöyle devam etti:
"Üst Kurulumuz, ulusal ve uluslararası seçizle platformlarını lisanslamaya başlamış ve kısa sürede sektörün önderi olan şirketler Türkiye'ye güvenerek yatırımlarını yapmıştır. Bu gelen kuruluşların abone sayıları giderek artmaktadır. Daha önceki dönemlere ait olan herhangi bir abone başvurusu yapılmayan, lisanslama yapılmadığı için herhangi bir vergi tahakkukunda bulunmayan bu seçizle platformları artık lisanslanmış ve vergi tahakkuku getirilmiş. Hem vergi kaybı önlenmiş hem de kendi yükümlülüklerini Türkiye Cumhuriyeti kanunları karşısında yerine getirmeyi taahhüt etmişlerdir. Yerlisi ve yabancısıyla bugün ülkemizde son verilere göre, bu platformların, müzik hizmeti sunanlar da dahil olmak üzere 33 milyonun üzerinde abone sayısı olduğunu bilmekteyiz. Rakamın büyüklüğü ortadayken RTÜK olarak bu alanı titizlikle ele alıyor, gerekli düzenleme faaliyetlerini aksatmadan sürdürüyoruz."
"Her 10 gençten yaklaşık 3'ünün dijital okuryazarlık seviyesi yüksek"
Şahin, RTÜK'ün Türkiye'nin geleceğinin umudu konumunda olan gençleri ve onların fiziksel, zihinsel, psikolojik ve ahlaki gelişimlerini ön planda tutan, çıkarlarını gözeten bir tutum izlemeyi görev bildiğini vurgulayarak, toplumun her kesiminde ve yaş grubunda gerçekleşen izleme/dinleme eğilim değişimleri ve araç kullanımının dikkat çekici bir boyuta ulaştığını aktardı.
Üst Kurulun, bu meseleyi "Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması" ile mercek altına aldığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:
"Araştırma, ülkemizde yaşayan 1521 yaş grubundaki gençlerin medya araçlarını kullanması, dijital okuryazarlık ve ekran bağımlılığı düzeyleri konularını ele alan bir çalışmanın ürünüdür. Gençlerin dijital okuryazarlığına yönelik yapılan çalışma neticesinde araştırmaya katılanların yüzde 35,6'sının az, yüzde 35'inin orta ve yüzde 29,4'ünün yüksek dijital okuryazarlık seviyesinde olduğu tespit edilmiştir. Hal böyleyken her 10 gençten yaklaşık 3'ünün dijital okuryazarlık seviyesinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmamızda alt sosyoekonomik gruplara mensup ailelerin çocuklarının dijital bağımlılığının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ailelerin bu hususa ilişkin farkındalığının artması ve çocuklarının karşılaşabileceği risklere karşı dikkatli olmaları son derece önemlidir."
"Televizyon 7'den 70'e herkes üzerinde etkisini sürdürüyor"
Son dönemde televizyon izleme alışkanlıklarının değiştiğini, özellikle de gençlerde artık neredeyse çok alt seviyede olduğu yönünde bir takım bilgiler dolaştığını ama bunun tam tersi olduğunu düşündüğünü, yaptıkları araştırmanın da bunu ortaya koyduğunu dile getiren RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Araştırmaya göre 1521 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76,3'ü televizyon izliyorken, yüzde 23,7'si televizyon izlememektedir. Televizyonun 7'den 70'e herkes üzerinde etkisini sürdürdüğünü memnuniyetle görmekteyiz. Günümüzde sadece izleme şekillerinde farklılık görüyoruz. Yapımlar farklı ekranlardan takip edilebiliyorken, televizyon yayınları yüzde 88,1 oranıyla televizyondan izlenmekte, yani televizyonlar hala daha gücünü ve çekici halini korumakta." değerlendirmesinde bulundu.
"RTÜK'ün kırmızı çizgisi çocuk ve gençler"
Şahin, RTÜK'ün kırmızı çizgisinin çocuk ve gençler olduğunun altını çizerek, başkanlık görevine başladığı andan itibaren görev alanına giren pek çok konuyu detaylı olarak çalışsalar da çocuk hassasiyetini her zaman ön planda tuttuklarını, çocuklara ve gençlere yönelik faaliyetlere ağırlık verdiklerini söyledi.
Her ne kadar medya okuryazarlığı farkındalığı yetişkinleri kapsasa da bilhassa çocukların ve gençlerin bu konuda bilinçlenmesine özel önem verdiklerini belirten Şahin, onların ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerinin giderilmesi için ve dijital ve yeni medya okuryazarlığı farkındalığını arttırmak için yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Şahin, RTÜK olarak hem dijital medya düzenine ilişkin aksiyon alırken hem de çocuk ve gençlerin korunmasına yönelik yoğun gayret gösterdiklerini belirtti.
Konuşmasının ardından Şahin'e, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen tarafından NFT sertifikası takdim edildi.
Açılışın ardından Sözen'in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yavuz Samur ve RTÜK Kamuoyu Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanı Deniz Güler, "Dijital Medya ve Topluma Etkisi" konusunu ele aldı.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın