Tarihten Günümüze Mevlidi Şerif Sempozyumu’nun ilk günü tamamlandı
GÜNDEM
İSTANBUL (AA) Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl 7'nci kez düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" kapsamında gerçekleştirilen "Tarihten Günümüze Mevlidi Şerif Sempozyumu"nun ilk günü sona erdi.
Prof. Dr. Mustafa Fayda moderatörlüğündeki "Mevlidi Şerif'in Muhtevası" başlıklı oturum, Prof. Dr. Dilaver Selvi'nin "İşari Tefsirlerde Nuru Muhammediye'ye Dair" başlıklı konuşmasıyla başladı.
Sufilerin ve ariflerin, Hz. Muhammed'in nurunun, yani ruhunun yaratılışta ilk olduğunu hadislerden çıkardıklarını ifade eden Selvi, buna örnek olarak Cabir b. Abdullah'ın rivayet ettiği "Ey Cabir, Allah'ın ilk yarattığı şey senin peygamberinin nurudur." hadisine işaret etti.
Selvi, İmam Gazali'nin eserlerinde bu hadisleri değerlendirirken, Hz. Muhammed'in Levhi Mahfuz'da ilk nebi olarak yazılan kimse olduğu ve manevi vücudundan bahsedilmediği görüşüne karşın, Takıyyüddin Sübki'nin yazdığı risalede bu görüşü doğru bulmadığını, ruhaniyetin varlığından söz edildiğini dile getirdi.
Hz. Muhammed'in ruhunun Allah'ın takdir ettiği bir makamda vücut sahibi olduğunu belirten Selvi, "Efendimizin melekut aleminde iki kere nübüvveti ilan edilmiştir. Bir melekut aleminde, bir de dünya aleminde saadetli vücuduyla saadetli ruhu oluşunca ilan edilmiştir. Bu da Sufilerin de kabul ettiği bence mülayim ve uygun görüştür." diye konuştu.
İkinci oturumda Hüsameddin Abbas Muhammed, "Canlı ve Cansızlar Aleminde Nübüvvetin Alametleri" ve Prof. Dr. Seyyid Ahmed Haşimi "Hadisi Şeriflerde Salavat" başlıklı konuşmalar yaptı.
"İmam Busiri ve Arapça Mevlidler" oturumu
Prof. Dr. Ömer Çelik moderatörlüğündeki "İmam Busiri ve Arapça Mevlidler" oturumunda konuşan ve "Arapça Mevlidler ve Muhtevaları" konusunu bir örnek üzerinden anlatan Dr. Ahmad Alhasanat, Şeyh Nuh Bin Ali El Kuda'nın Hz. Muhammed'in hayatını ele aldığı mevlit kitabının birçok dilde tercümesinin yapıldığını ve Ürdün'de alimlerin bu mevlidin okunmasında ittifak ettiklerini söyledi.
Şeyhe ait olan askeri ruhun ve komutanlığın kitaba yansıdığını ifade eden Alhasanat, ayrıca kitapta Hz. Muhammed'e övgüler olduğunu belirtti.
"Kur'anı Kerim'in Resulullahı Tazimi ve Mevlid" üzerine yaptığı konuşmada Kur'an ayetleri ve delillerden örnekler veren Ali Hani ise Hz. Peygamber'e selam edilmesi hususunun Arapça belagat ilmi ışığında daha açık anlaşılabileceğini kaydetti.
İmam Busiri'nin en bilindik eseri Kasidei Bürde'nin henüz şairi hayattayken birçok dile tercümesinin yapıldığını söyleyen Ali Sözer de tercümeyi yapanların ise İmam Busiri’den önce vefat ettiğini dile getirdi.
Kasidei Bürde'den beyitler okuyan Sözer, Prof. Dr. Mahmut Kaya'nın tercümesinden övgüyle söz etti.
Günün son oturumu olan "Süleyman Çelebi ve Vesilet'ün Necat" ise Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Gayretli moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Sempozyum, yarın yapılacak 4 oturumun ardından sona erecek.
İlginizi Çekebilir
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.
Basketbol Türkiye Üçüncüleri Sakarya’ dan
Okul sporları tarafından düzenlenen “Basketbol Gençler Türkiye Şampiyonası”nın üçüncüleri Sakarya’ dan.
Satranç Şampiyonları Sakarya’ dan
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Bankasının katkılarıyla düzenlenen “Türkiye Okul Sporları Satranç Turnuvası”nın birincileri Sakarya’ dan. Yoğun Katılım