Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zaman, TÖDEB Genel Merkezi açılışında konuştu:
”Türkiye’de gerçekten güçlü bir finansal sistem var. Finansal kesimin önümüzdeki dönemde tümüyle olabildiğince çok daha yukarı doğru gideceğine inancım gerçekten çok güçlü. Önemli, kritik zamanları da inşallah atlattık” ”Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak finteklerle ilgili görüşümüz şu; geliştirilmesi için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Ne ihtiyaçları varsa gidermek zorundayız”
İSTANBUL (AA) Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Türkiye'de güçlü bir finansal sistemin olduğunu belirterek, "Finansal kesimin önümüzdeki dönemde tümüyle olabildiğince çok daha yukarı doğru gideceğine inancım gerçekten çok güçlü. Önemli, kritik zamanları da inşallah atlattık." dedi.
Zaman, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Genel Merkezi'nin açılış töreninde konuştu.
Zor bir yıl geçirildiğini, Türkiye'nin 100 milyar doları aşan bir enerji faturasının olduğunu aktaran Zaman, "100 milyar dolar demek başka ülkelerin dış ticaret hacmi demek. İthalatı, ihracatı demek. 100 milyar dolar civarında bir enerji faturası ödedik. Şu ana kadar 85'in üzerinde ama yılın kapanışı böyle. O da yılın başında 'Böyle bir enerji faturası ödenemez. Doğalgaz fiyatları 3 bin 600 dolara gitti. Nasıl olacak, nasıl ödenecek?' Onu da ödedik." ifadelerini kullandı.
Zaman, cari açık konusuna da değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu sene cari açık beklemiyorduk ama doğalgaz, petrol fiyatları ikisi birden yukarı gidince, sonra savaş, emtia etkisi ki cari fazla bekleniyordu piyasada da küçük de olsa. Bir de yanlış bir terim kullanılıyor 'Cari açık nasıl finanse edilecek?'Aslında cari açık finanse edilen bir kavramdır. Yani zaten finanse edilmiştir. Onu da finanse ettik yılı bitirirken. Bu başarılar hepimizin başarıları. Bu neyi gösteriyor? Türkiye'de gerçekten güçlü bir finansal sistem var. Ben gururla anlatıyorum. Bizim bankalarımıza bakın. Dün İstanbul'daydım. Yabancılar vardı. Türkiye'de örneğin banka bakıyorlar. Diyor ki 'Batı, Avrupa sistemine bölgede ciddi rakip olacak tek ülke Türkiye.' Başka bir yerde aynı şeyi bulamıyorsunuz. Finansal kesimin önümüzdeki dönemde tümüyle olabildiğince çok daha yukarı doğru gideceğine inancım gerçekten çok güçlü. Önemli, kritik zamanları da inşallah atlattık."
Murat Zaman, finteklerin önemine işaret ederek, "Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak finteklerle ilgili görüşümüz şu; geliştirilmesi için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Ne ihtiyaçları varsa gidermek zorundayız. Ne gerekiyorsa da temin etmek zorundayız. Aynı şekilde ilgili bağlı kuruluşların da her toplantımızda bunu mutlaka dikkate almalarını kendilerinden kuvvetle rica ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde iş birliğimiz daha fazla artacaktır." diye konuştu.
Finansal mimari konusunda bazı değişiklikler düşündüklerini, bunlar içerisinde yine fintekleri güçlendirecek, yaşamlarını kolaylaştıracak birtakım işler de yapmak istediklerini dile getiren Zaman, sektörden her zaman önerilere açık olduklarını, TÖDEB ile koordinasyonlarını maksimum sevide tutacaklarını sözlerine ekledi.
"Finansal sistemde oyuncu çeşitliliğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen de bankaların finans sektörünün en önde gelen aktörleri olsa da banka dışı kuruluşların da finansal sistemde üstlendikleri rolün, icra ettikleri faaliyetlerin gerek finans sektörü gerekse de dijitalleşen dünya için çok önemli olduğunu ve bunu yakından takip ettiklerini söyledi.
Erişen, "Hali hazırda finansal sistemde oyuncu çeşitliliğinin artıyor olmasından da yine kurum olarak memnuniyet duyuyoruz. Birbirinden bağımsız gibi görünse de finans sektörü için tüm aktörlerin iş birliğinin çok önemli olduğunu ve aslında tüm aktörlerin birbirleriyle bağlantılı ve birbirlerini destekler nitelikte olması gerektiğini ayrıca vurgulamak isterim. Biz kurum olarak başta bankacılık sektörümüz ve düzenleme alanımızdaki şirketler olmak üzere tüm kuruluşlarla iş birliği ve eş güdüm içerisinde olduğumuzu ve her konuda sizlere kapılarımızın açık olduğunu ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin de bu yıl mevzuat değişikliklerin yoğunluk gösterdiği, dolayısıyla sektörün yeni mevzuatlara uyumunun önem arz ettiği bir dönem olduğunu, dolayısıyla birlik olarak kamu otoriteleri ile açık iletişim ve etkin koordinasyon kurulmasını odaklarında tuttuklarını söyledi.
Bilgetekin, "Bundan sonraki süreçte de yeni mevzuatlar kapsamında doğabilecek gereksinimlerin karşılanmasına ve uygulamada karşılaşılabilecek aksamaların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi noktasında üyelerimiz ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın