Edirne’de atık yağlar Arap sabununa dönüştürülerek deterjan kullanımı azaltılacak
GÜNDEMTrakya Üniversitesi Teknopark’ta çalışmalarını sürdüren kimyager Betül Erkuş: ”Projeyle hem yağların doğaya, toprağa, denizlere ve su canlılarına zarar vermesinin önüne geçeceğiz hem de tekrar kullanım alanı bulmasını sağlayacağız”
EDİRNE (AA) Edirne'de, kimyager Betül Erkuş tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında, ev tipi atık yağların Arap sabununa dönüştürmesiyle deterjan kullanımının azaltılması amaçlanıyor.
Trakya Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren bir firmada ARGE çalışmaları yürüten kimyager Betül Erkuş, atık yağların çevreye verdiği zararı anlatmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi başlatmaya karar verdi.
Ev tipi atık yağlardan Arap sabunu elde edilmesini amaçlayan projede, atık yağ getirenlere, üretilen sabundan verilmesi planlanıyor.
Deneme üretimine başlanan proje, kısa sürede hayata geçirilecek.
Yağların doğaya zarar vermesi engellenecek
Erkuş, AA muhabirine, dönüştürülmeyen atık yağların toprağa ve suya ciddi zarar verdiğini söyledi.
Yağların çeşitli dönüşümlerden sonra biyodizel, Arap sabunu ya da katı sabuna dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale getirildiğini belirten Erkuş, "Biz de bunlardan bir tanesini seçerek Arap sabunu üretmeye karar verdik. Projeyle hem yağların doğaya, toprağa, denizlere ve su canlılarına zarar vermesinin önüne geçeceğiz hem de tekrar kullanım alanı bulmasını sağlayacağız." dedi.
Erkuş, atık yağ toplamak için yetkilendirilmiş firmalarla çalışabileceklerini ya da vatandaşların yağları kendilerinin getirebileceğini dile getirdi.
500 gram atık yağdan yaklaşık 500 gram sabun
Projede üniversite öğrencilerinin de çalışarak tecrübe kazanacağını ifade eden Erkuş, "Kimya, kimya teknolojisi ya da yağ teknolojisi bölümlerinde öğrenci olan arkadaşlarımızın bu projede çalışarak hem sektöre yönelik tecrübe edinmesini sağlayacağız hem de sosyal sorumluluk bilincinin aşılanması çalışmasına onları da dahil etmiş olacağız." diye konuştu.
Erkuş, 500 gram atık yağdan yaklaşık 500 gram Arap sabunu elde edilebildiğini belirtti.
Arap sabunu yapımında atık yağın yanı sıra potasyum hidroksit, saf su ve gliserin kullanıldığını söyleyen Erkuş, "Yağ getirenler, aile bütçelerine katkı sağlamış olacak, aynı zamanda evlerinde kullandıkları deterjan ham maddesi olan Arap sabununu doğal içerikli olarak kullanmış olacaklar. Arap sabunu kullanarak çevreye de zarar vermemiş olacaklar. Çünkü marketlerden aldığımız deterjanların birçoğunun içinde kimyasal var. Dolayısıyla onların bir miktar önüne geçmiş olacağız." dedi.
İlginizi Çekebilir
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.
Basketbol Türkiye Üçüncüleri Sakarya’ dan
Okul sporları tarafından düzenlenen “Basketbol Gençler Türkiye Şampiyonası”nın üçüncüleri Sakarya’ dan.
Satranç Şampiyonları Sakarya’ dan
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Bankasının katkılarıyla düzenlenen “Türkiye Okul Sporları Satranç Turnuvası”nın birincileri Sakarya’ dan. Yoğun Katılım