”14. İstanbul Edebiyat Festivali”nde Türkiye Yazarlar Birliğinin 45 yılı ele alındı
GÜNDEMTYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: ”Bizim heyecanımızın ana kaynağı Mehmet Doğan ağabeydir. Türkiye Yazarlar Birliği hem istikamet üzere hem de samimiyetle çalışan bir kurum”
İSTANBUL (AA) "14. İstanbul Edebiyat Festivali" kapsamında Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde "Kültür Nöbetinde 45 Yıl" başlıklı oturum düzenlendi.
Sultanbeyli Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen festival, bu yıl "Gül Yetiştiren Adam" teması altında Rasim Özdenören'in anısına gerçekleştiriliyor.
Birliğin İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın yönettiği oturumda, Birliğin 45 yıllık faaliyetleri ve kültür alanında gerçekleştirdiği çalışmalar ele alındı.
TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, bugün gelinen noktada 16 şehirdeki şubelerin ve çalışmalara gönül verenlerin büyük payının bulunduğunu söyledi.
Doğan, TYB'nin kuruluş sürecinde Ankara ve İstanbul'daki edebiyat dergilerinde, basın ve yayın kuruluşlarında çalışan pek çok kişiyle istişareler yaptıklarını belirterek, "Ben tabii o yıllarda İstanbul'a gidip geliyordum. Ankara'ya bir görev için gitmiştim ama her hafta sonu otobüsle İstanbul'a geliyor birikmiş olan işlerimi yapıyordum. Buradaki yazar arkadaşlarla istişarenin sonucunda Türkiye Yazarlar Birliğinin kuruluşuna karar verildi." dedi.
TYB bünyesinde herkesin yer alması, bir siyasi görüşe değil mesleğe bağlı bir kuruluş olması için çaba gösterdiklerini ve mücadele ettiklerini anlatan Doğan, "Zihnimiz tağşiş edildi, bozulmaya uğratıldı. Biz de zihnimizi yeniden yapılandıracak şeyler üzerinde çalıştık, bunu yapmaya gayret ettik." değerlendirmesinde bulundu.
"Mehmet ağabeyin hızına ayak uydurmaya çalışıyoruz"
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da konuşmasında İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'ya teşekkür ederek "Mahmut Bey son yıllarda değişen şartlara rağmen bu edebiyat festivalini devam ettiriyor." dedi.
Modernlik adına Türkiye'de yaşanan sosyal ve kültürel değişimle toplumun zihin kodlarının değiştirilmeye çalışıldığını belirten Arıcan, "Oturumun adı 'Kültür Nöbeti', nöbet kısmı tamam ama biz kültür değil aslında bir irfan ocağıyız. Cemil Meriç gibi bakıyorum, kültür Batı'nın bize dayattığı bir kavram." şeklinde konuştu.
Şeref Başkanı Mehmet Doğan ile 10 yıldır birlikte yol yürüme şerefine eriştiklerini dile getiren Arıcan, "Bizi heyecanlandıran Mehmet ağabeyin gayretini, 'Mehmet ağabeyin hızına yetişemiyor, ona ayak uydurmaya çalışıyoruz' diyerek açıklıyorum. Bizim heyecanımızın ana kaynağı Mehmet Doğan ağabeydir. Türkiye Yazarlar Birliği hem istikamet üzere hem de samimiyetle çalışan bir kurum." ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.
Basketbol Türkiye Üçüncüleri Sakarya’ dan
Okul sporları tarafından düzenlenen “Basketbol Gençler Türkiye Şampiyonası”nın üçüncüleri Sakarya’ dan.
Satranç Şampiyonları Sakarya’ dan
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Bankasının katkılarıyla düzenlenen “Türkiye Okul Sporları Satranç Turnuvası”nın birincileri Sakarya’ dan. Yoğun Katılım